Yoav Horesh

Om utställningen

Dessa bilder av Yoav Horesh skildrar hur det land han känt så väl, Israel, övergått till att kännas främmande för honom efter att ha levt utomlands i 16 år. Det var inte bara den regionala konflikten som hade eskalerat, även den socio-politiska kartan hade skiftat väsentligt i och med tillströmningen av immigranter och flyktingar från Asien, Östeuropa och Afrika.

Hemvändandet 2013 kändes både familjärt och främmande. I samband med började Horesh fotografera i Neve Sha’anan, ett område i Tel Aviv där intolerans och fördomar frodas medan inkommande asylsökande och migrantarbetare kämpar med att leva sida vid sida med lokalbefolkningen.Han började ta långa promenader med kameran och stativet, och diskuterade situationen med människor samtidigt som han fotade dem. Senare blev han inbjuden till deras hem, och 2015 bestämde han sig för att flytta dit. Det här blev hans “Serene Oasis”. Men att översätta Neve Sha’anan som ”Lugn Oas” ses som en cynisk gest mitt i ett kaotiskt försök till balansakt mitt i den heta israeliska debatten om civila rättigheter, demografi, invandring, utländsk arbetskraft.
 

Om fotografen

Yoav Horesh har ställt ut internationellt på gallerier och museum i bland annat Tyskland, Italien, Israel, USA, Ryssland, Hongkong och Myanmar. Hans arbete har publicerats i flertalet magasin och konsttidningar samt webbplatser på tre kontinenter. Han har dessutom hållit föreläsningar och konstnärssamtal världen över. Den här sommaren började Horesh sin professur på Institutionen för Fotografi på The New Hampshire Institute of Art i USA.

 

 
Fotograf: Yoav Horesh, Israel
Titel: Serene Oasis – Lugn oas
Webbsida: www.yoavhoresh.com
Plats: Vasaborgen, Uppsala Slott.