Odd Uhrbom

Om utställningen

År 1968 utkom Sara Lidmans och Odd Uhrboms Gruva. Det är en bok om förhållandena i LKAB:s gruvor i Malmberget, Kiruna och Svappavaara. Året efter att den publicerades gick gruvarbetarna ut i vilda strejker. Strejkerna var inte sanktionerade av de lokala fackföreningarna eller LO. Med boken Gruva och i strejken kom Sara Lidman att engagera sig i gruvarbetarnas kamp för bättre arbetsförhållanden och människovärden. Odd Uhrbom var initiativtagare till projektet Gruva och hans bilder talar ett tydligt språk: vi förstår att det fanns skäl till att uppmärksamma gruvarbetarnas arbetssituation och miljöer.

Odd Uhrboms bildserie från 1967 består ursprungligen av 40 bilder. I boken ingår 24 av dessa bilder. I Uppsala konstmuseums samlingar finns 19 bilder vilka nu visas 50 år senare. De är såväl historiska som fortfarande lika aktuella. I Uhrboms bilder ser vi människan.

Föreläsning

Odd Uhrbom föreläser också under festivalen. Då visar han sin utställning och berättar om sin över femtio år långa verksamhet som fotograf.
Här kan du anmäla dig >>

Om fotografen

Odd Uhrbom är född 1941 i Norrköping, bor i Uppsala sedan 1971. Utbildad vid Fotoskolan vid Kursverksamheten, Stockholms universitet, för Christer Strömholm, samt vid Folkhögskolan i Skinnskatteberg.

Uhrbom slog igenom med boken Gruva. Boken fick stor uppmärksamhet och anses ha haft en inverkan på den stora strejk som bröt ut bland gruvarbetare i malmfälten 1969. Uhrbom har också i sina fotoreportage skildrat människors situation i exempelvis i Afghanistan och Jordanien.

I korthet

Fotograf: Odd Uhrbom
Titel: Gruva
Plats: Konstmuseet, Uppsala Slott