Våra utställare

Reflections

Tom Hussey

USA

Idén till den första bilden i serien ”Reflections” föddes under ett samtal med veteranen Gardner, då 80 år, som sa att han inte kunde förstå att han hunnit bli så gammal. Han kände sig fortfarande som 25. Tom Hussey insåg att han hade liknande tankar, och att de flesta människor känner så inför sitt eget åldrande.

Tom Hussey byggde upp badrumsscen och fotograferade Gardner som i sin spegelbild såg sig själv som 25-åring. Fotografiet blev upprinnelsen till en kampanj om en bromsmedicin för Alzheimer.

Den amerikanska fotografen är känd världen över för sin ljussättningsteknik, och har en framgångsrik reklamstudio i Dallas. Utställningen sponsras av Världsklass Uppsala.


Med Mina Ögon

Grupputställning

Syrien, Sudan, Afghanistan, m.fl.

Människors situation på flykt har skildrats förut. Men alltför ofta utifrån. Alla bilder har tagits av papperslösa migranter. Utan uppmaningar om vad som bör berättas eller fotograferas. Fotograferna kommer bland annat från Syrien, Sudan och Afghanistan. I november 2014 befann sig alla i franska Calais och försökte ta sig till England. Många är fortfarande kvar.

Ett projektarbete av: Martin Landin, Emelie Rosén, Linus Karlsson, Rocío Rodríguez Cardona.


Native Self

Juan Maureira

Chile

Den chilenska fotografen Juan Maureiras utställning Native Self berättar om Nomatsigenga-stammens starka identitet i San Antonio de Sonomoro. Trots att deras värld kolliderar med vår, fortsätter de att leva sina liv i det samhälle de har skapat. De lever nära naturen, och universum. Och, till skillnad från oss, är de fortfarande fria.


Selfie To Be

Ulf Rehnholm

Sverige

Ulf Rehnholm är fotograf, undervisar i fotografi och arbetar även som filmpedagog. Han fascineras av att fånga ljuset och samtidigt frysa tiden. Ett tvåårigt sökande efter en ny identitet genom hundratals mobilselfies blev utställningen Selfie To Be.Undanskymd Jag Står

Kim Johansson

Uppsala, Sverige

När Uppsalafotografen Kim Johansson rotar i sitt inre bland mörka minnen får hon inspiration till bilder fyllda med svåra känslor. “Undanskymd jag står” är minnet av känslan där och då. Ett sätt att vara tacksam för här och nu.


Themselves

Luciano Escanilla

Sverige

I utställningen Themselves vill Uppsalafotografen Luciano Escanilla förmedla olika känslor och mentala tillstånd hos människan. De har själva fått välja ögonblicket att fotograferas i. De ser sig själva i bilden, sitt eget jag, liksom fotografen ser dem och deras varande genom sin blick och sin lins.Själva Tillsammans

Grupputställning

Uppsala, Sverige

Sex fotografer från Uppsalas äldsta fotoförening UFS – Lars Emerius, Tommy Boström, Peter Burman, Sten Nolin, Ingegerd B Carlsson och Erik Centervall – utforskar temat från olika utgångspunkter. Fotografen är sig ”self” i varje hundradels sekund. Kan det konstnärliga uttrycket stärka den inre människan? Är det möjligt att finna sig själv? Går det att beskriva sig själv genom bilder? Utan att själv vara med på bild?


Dreamscape

Cristina Ramos

Sverige

Den spanskfödda fotografen Cristina Ramos utställning Dreamscape berättar om den värld av fantasier och drömmar som finns i vårt allra innersta och som visar vårt mest sanna ”jag”. Hon använder drömmar och den omgivande verkligheten för att konstnärligt porträttera sig själv och utmanar samtidigt åskådaren att bli involverad i sin egen berättelse.Do You See What I See?

Grupputställning

Jordanien och Libanon

Med hjälp av UNHCR har den amerikanska bildjournalisten Brendan Bannon gett röst åt barn i flyktingläger runt om i världen. Det här är deras berättelser i text och bild. Om drömmar som gått i kras, om sorg och förtvivlan, om en oviss framtid, och det aldrig sinande hoppet.


Paperworks

Karin Crona

Sverige

Karin Cronas utställning Paperworks kom ur ett behov av att använda ansiktet som råmaterial. Hon ville ändra sina drag genom att fysiskt manipulera sitt porträtt. Slutresultatet är en mask. Den skyddar i en värld där vi förväntas behärska oss och ha ett enda ansiktsuttryck, något som sedan blir vårt varumärke.Pinhole Selfie

Ignas Kutavicius

Litauen

Den BBC-uppvaktade fotografen Ignas Kutavicius utställning Pinhole Selfie är gjord med hans egen uppfinning, långt ifrån den moderna selfiepinnen. Kom och ta din egen hålkamera-selfie och framkalla den på plats.


Unga Ansikten

Grupputställning

Sverige

Ett tiotal elever som går inriktningen estetik och media på gymnasiet GUC i Uppsala ställer ut Unga ansikten. Foto och film är något de håller lite extra varmt om hjärtat och gärna vill dela med sig av.Bilder från Designlabbet

Designlabbet

Barn och unga

Designlabbet är Studiefrämjandets kreativa öppna verksamhet för barn mellan 10-15 år. De unga som deltar kommer att visa sina ”selfies” tagna av egenhändigt byggda hålkameror.


En Sång För Livet

Mirjam Hector

Sverige

Mirjam Hector är frilansande konstnär, fotograf och filmare. Utställningen ”En sång för livet” berättar om hennes personliga resa från utbrändhet till vägen tillbaka till livet. Den är en stark fotografisk berättelse om kampen och drömmarna.


Mänskliga Ansikten?

Jonas Egehult

Sverige

Uppsalafotografen Jonas Egehult vill i sin utställning Mänskliga ansikten? visa oss sin fascination över hur lika människan och aporna är. Hur deras gester, mimik och uppträdande påminner om våra, att deras jag inte är långt ifrån vårt, samtidigt som de är självständiga varelser.


Color Me Blind

Linda Silja

Sverige

Linda Silja har en bred bakgrund inom konsthantverk. Hon har haft fotografiet som uttryck i sin konst i många år och fotograferar analogt, digitalt, med mobilkamera och hålkamera. “Color me blind” är en serie självporträtt, där hon har valt att söka i det djupa och mörka inom sig.Anne-Maries Herbarium

Per-Olof Stoltz

Sverige

Fotografen Per-Olof Stoltz berättar historien om Anne-Marie Peterson och det enda spår hon lämnade efter sig i livet, ett enkelt herbarium. Det väcker tankar kring den enorma skillnad vi ser mellan forna tiders självbilder och dagens hysteri att manifestera sig själv på Instagram och Facebook. Det är en dokumentär resa såväl som varsamt preserverade fotografier av herbariet.


Jag Söker Mig Själv I Naturen

Stig Mylfalk

Sverige

Naturen har alltid haft en viktig plats för fotografen Stig Mylfalk. I skogen möter han sig själv, människan och andra naturväsen med ett utifrånperspektiv. Kameran har funnits med sedan tidigt 50-tal och med digitalteknikens möjligheter har han utforskat sätt att i bilden förstärka olika väsens intryck av människan.Hos Porträttfotografen

Stadsarkivet

Uppsala, Sverige

Under 1940- och 1950-talen fanns det ett 20-tal fotoateljéer i Uppsala. Många var de Uppsalabor som valde att bli fotograferade av Arne Johansson eller bröderna Alf och Tord Frisk vid dop, konfirmation, examen och giftermål. Utställningen visar exempel ur Ateljé J:son och Frisks Fotos fotoarkiv som finns bevarade på Stadsarkivet.


Perspektid

Tommy Alshammar

Sverige

Fotografen Tommy Alshammar är fascinerad av hur kort livet är och hur sällan vi reflekterar över detta. Hans tankar om livet och döden, om åldrandet och om livet självt porträtteras i tre separata bildserier.Den enskilda personens många ansikten

Louise Wallén, kurator Sarah Tawiha-Svärd

Sverige

Den vanliga selfien är ofta sminkad och vacker. Fotografen Louise Wallén väljer att visa det verkliga livet. En osminkad, smutsig och naken bild säger mer. Louise har dokumenterat sig själv i flera år. Allt finns med. Från gala och glam till trött och utarbetad ensamstående småbarnsförälder mitt i tvätthögen.


Sense Of Self

Grupputställning

Kalmar Nations Fotoklubb, Sverige

Kalmar nations fotoklubb drivs av studenter som trots olika bakgrund har en gemensam passion för fotografi. Deras utställning tar oss med på en resa om hur de definierar jaget. De visar upp detaljerna som representerar dem själva; sin personlighet, sitt inre och sina drömmar. Fotografer: Mahsa Dadras, Eva Garmendia, Phil Klöckner, Carlos Pérez och Ana Rosa Sáez.INTRYCK & AVTRYCK

Ulf Rehnholm

Sverige

Utställningen har skapats av Eskilstunafotografen utan att använda en kamera. Istället har människorna fått ligga nakna direkt på en bädd av fotopapper under exponeringen. Tekniken kallas rayogram och de analoga fotografierna har efter framkallning digitaliserats och printats på plexi.


Room And Space

Sara Gaynor

Storbritannien

Den brittiske fotografen Sara Gaynors konstnärliga serie rör sig mellan självupplevda händelser runt idén om jag och rum, och dess relationer.


Leave a Reply