Daniel Tchetchik


Om utställningen

Daniel Tchetchiks utställning ”Mother” är en sammanställning av verk från tre serier: ”Sunburn”, ”Black Dust” och ”Days before Darkness”. Projekten har alla olika utgångspunkter, men delar samma narrativ och estetik.

Med fotografier tagna i vitt skilda klimat, från den brännande hettan i Mellanöstern till det arktiska klimatet norr om Polcirkeln, tar ”Mother” sig an ämnen som klimatförändringar, det sociopolitiska klimatet och människans inverkan på naturen – förstörelsen av Moder Natur. Det antågande mörkret och den hänsynslösa hettan, båda skrämmande, kan också ge en känsla av perspektiv och ge en känsla av livets skörhet. På så sätt ämnar serien också till att väcka sympati och förståelse.

”Mother” är också en berättelse om konflikt, om hur föreställningar och verkligheten ifrågasätts och formas om. De mörka tonerna och skarpa kontrasterna i Tchetchiks fotografier, i kombination med vad som kan verka vara triviala motiv, väcker en obehaglig, melankolisk känsla att det finns mer än vad ögat ser. ”Mother” är visuell poesi som syftar till att visa på varningstecken i dagens samhälle.

Om fotografen

Daniel Tchetchik (f. 1975) är chefredaktör för fotobloggen på Haaretz, en av Israels största tidningar. Han är också en internationellt erkänd fotograf som blivit nominerad till Prix Pictet två gånger. Tchetchik har ställt ut på framstående museum och gallerier i Israel och på internationella scener såsom New York, San Fransisco, Berlin, Hamburg, Paris och New Delhi. Hans fotografier har förekommit på plattformar som bland annat New York Times, Frankfurter Allegemeine och New Yorker. Hans serie ”Sunburn” utkom 2015 på förlaget Kehrer Verlag och ställdes ut på Kehrer Gallery i Berlin. Den nyligen färdigställda serien ”Dark Waters”, som också ges ut av Kehrer, beställdes av Internationella Rödakorskommittén och ställs ut i Jaffa, Israel i samband med släppet av boken med samma namn. 2020 ställs verken ut på Zentralinstitut und Museum für Sepulkralkultur i Kassel, Tyskland.

Vi riktar ett ett särskilt tack till den israeliska ambassaden i Stockholm för att ni gjort det möjligt att ta hit utställningen och fotografen från Israel.

 
 
 

Titel: Mother
Plats: Vasaborgen, Uppsala Slott,
Kung Jans port