Stina Wollter

Om utställningen

Stina Wollter (f. 1964) är konstnär, författare, och programledare. Hon är en av Sveriges mest framstående röster när det kommer till kroppsaktivism. På sitt instagramkonto med över 200 000 följare använder hon sin egen kropp för att utmana normer om hur en kropp får se ut och för att synliggöra att fönstret för vilka kroppar som får synas blir mindre och mindre: “[Kroppsaktivism] var inget jag valde. Det var något jag blev, tvingades in i då min kropp blev dömd, bedömd och skammad. Jag tycker det är fel att det ens ska behöva finnas men så länge det behövs måste jag vara det. Det är en motståndshandling.”

2018 utkom Wollters självbiografiska essäsamling “Kring denna kropp” på samma tema. Den handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Sommaren 2018 och 2019 var hon också programledare för radioprogrammet “Kroppskontakt” i Sveriges Radio – ett program som tar kontakt med och lyfter fram olika kroppars historia.

I utställningen “Unsafe space” visas ett urval av bilder från Wollters Instagramkonto @stinawollter. Det är en kamp för allas rätt att ta plats, synas och vara en del av det allmänna utrymmet och en påminnelse om att vi måste sluta tro att vårt värde ligger i vårt utseende. Genom att ifrågasätta normer skapar vi trygga rum. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer, för de gamla är livsfarliga.

 
 

Titel: Unsafe Space
Plats: Galleri Dragarbrunn, hörnet Dragarbrunnsgatan/Klostergatan